فرآیند کار لنژری بیمارستان – قسمت دوم
ب: مرحله شستشو
مراحل شستشو عبارتست از:
١-شستشو با آبسرد ٢- شستشوی اصلی با آب داغ ٣- افزودن سفید کننده ۴- آبکشی ۵- اسیدی کردن
شستشو با آب سرد:
به منظور خونگیری در ابتدا، البسه باید با آب سرد شسته شوند.
شستشوی اصلی با آب داغ:
الف:استفاده از آب داغ بطور موثر سبب تخریب میکروارگانیسم ها می شود.
ب: در شستشو با آب داغ درجه حرارت مناسب ٧١ درجه سانتی گراد به مدت ۵٢دقیقه می باشد.
ج:در شستشو با آب درجه حرارت پایین (٧٠/٢۶- ٢/٧۵ سانتی گراد) باید از موادشیمیایی با غلظت مناسب استفاده گردد بعنوان مثال از سفید کننده های که ٠۵١-٠۵ ppm کلر باقیمانده قابل دسترس دارد می توان استفاده کرد.
افزودن سفید کننده:
الف: استفاده ازسفید کننده کلرین با غلظت ٠۵١- ٠۵ ppm سبب ایمنی و پاکسازی می شود.
ب:به منظور اطمینان از فعالیت ضد عفونی کلیه سفید کننده ها ودترجنت های مصرفی در مراکز درمانی بایستی مورد تایید EPA باشد.
۴- آبکشی :
به منظور حذف مواد ضدعفونی کننده وسایر فراورده های افزوده شده در سیکل شستشو آبکشی البسه لازم می باشد.
۵- اسیدی کردن:
به منظور خنثی نمودن هر گونه خاصیت قلیایی در آب ،صابون یا دترجنت استفاده شده در سیکل شستشو ،در آخرین مرحله سیکل یک اسید ضعیف اضافه می گردد.مزایای استفاده از اسید ضعیف عبارتست از:
غیر فعال نمودن برخی انواع میکروارگانیسم ها بدنبال تغییر سریع PH از ١٢به ۵.
کاھش خطر واکنش ها وحساسیت های پوستی در بیماران.
نکته:
١- البسه ومنسوجات آلوده بدون دخالت دست در ماشین های مخصوص ستشو شسته شوند، بهتر است این ماشین ها دو طرفه بوده و به نحوی تعبیه شوند که در قسمت آلوده در محل تحویل رخت قرار گرفته تا بلافاصله پس از گشودن در کیسه داخل ماشین مخصوص رختشویی سرازیر شود.
٢-به ازای ھر ٠۵کیلوگرم البسه به ۵٧/٠ کیلوگرم صابون مایع یا پودر شوینده ،۵/٠ کیلوگرم سود(بیکربنات سدیم) و ۵٢/٠ کیلوگرم سفید کننده و ضدعفونی کننده نیاز است.
٣- جھت جلوگیری از پرز گرفتن البسه وملحفه ها بهتر است در آخرین مرحله آبکشی از نرم کننده های موجود در بازار استفاده شود.
ج:مرحله خشک کردن و اتو کشی:
صرفنظر از استفاده از آبگرم یا سرد جهت سیکل شستشو باید توجه کرد درجه حرارت در این مرحله فعالیت میکروبکشی مهمی را ایفاء می کند. درجه حرارت مناسب وتعدادسیکل های شستشو توسط مواد موجود در البسه تعیین می شود پارچه هایی با الیاف مصنوعی (پلی استر یا ترکیب پلی استر )مدت زمان کوتاهتر و درجه حرارت پایین تری را نیاز دارند.
البسه پس از شستشو ابتدا باید آبگیری شده و سپس درون دستگاه خشک کن، خشک شود. در صورت امکان باید ماشین خشک کن را مطابق ظرفیت بزرگترین ماشین لباسشویی تھیه نمود. البسه خشک شده، بعد از تفکیک مجدد بر حسب نوع البسه در قسمت اتوکشی با اتوهای پرسی و یا غلطکی، اتو و به واحد انبار برای نگهداری البسه در قفسه ها برده می شود.
قابل ذکر است که به جز البسه پشمی، سایر البسه باید اتوکشی شوند. درجه حرارت اتوهای غلطکی معمولاً باید ۶۵١ درجه سانتیگراد و اتو های پرسی ٠۶١ درجه سانتیگراد باشد.
د:بسته بندی ونگهداری البسه و منسوجات تمیز:
به منظور بسته بندی البسه تمیز به روشھای زیر می توان عمل کرد:
قرار دادن البسه تمیز درون سبد مخصوص با پوشش مناسب.
قرار دادن البسه تمیز درون ترالی مخصوص حمل وپوشاندن آن با پوشش های یکبار مصرف یا پارچه ای تمیز.
قرار دادن البسه تمیز درون پلاستیک ومحکم بستن سرآنها
محل نگھداری البسه ومنسوجات تمیز تازمان مصرف بایستی در مکانی مناسب ،خشک وفاقد ھر گونه گردوخاک وسایر آلودگی ها
باشد.بطوریکه از آلودگی مجدد آن ها در طول بارگیری ، جابجایی وتخلیه جلوگیری شود.البسه تمیز درون قفسه های مخصوص نگهداشته واز قرار گرفتن آن ها برروی زمین خودداری شود.

چند نکته:
البسه آلوده به آنتراکس یا سیاه زخم باید قبل از شستشو اتوکلاو شوند.
البسه آلوده به ایدز و تیفوئید باید به طور جداگانه با آب داغ بالاتر از ۵٨ درجه سانتیگراد شسته شود.
البسه را علاوه بر آلوده وکمتر آلوده بودن باید بر حسب نوع پارچه و رنگ نیزتفکیک نمود.
نوع و رنگ البسه تعیین کننده نـوع پـاک کننـده،سفید کننده و درجه حرارت آب می باشد.
۴- ازفرستادن لباس شخصی بیماران به رختشویخانه باید خودداری شود.
۵- از انتقال البسه ھای کثیف به رختشویخانه و انتقال البسه های تمیز شسته از رختشویخانه به بخش بدون بین های مخصـوص بخـود بایـد خودداری شود.
۶- در صورت وجود سختی بیش از grains ۴-٣ نرم کننده آب نیاز می باشد، بدیهی است سختی آب علاوه بر آسیب به ماشین لباسشویی مصرف پاک کننده ها را نیز افزایش می دھد.
٧-گان ها و شان های جراحی پس از شستشو بایستی اتوکلاو بخار واستریل شوند،ضمنا در بخشھای NICU نیازی به استفاده از ملحفـه ها یا استریل نمی باشد.
٨- البسه ومنسوجات خیس در طول شب نبایستی درون ماشین لباسشویی نگهداری شوند.
٩-درصورت رعایت فرآیند صحیح شستشو (حذف فیزیکی آلودگی ها از اشیاء قبل از سیکل شستشو ، بکاربری صحیح درجه حرارت آب مصرفی ، دترجنت ها وسایر افزودنی های حین شستشو) نیازی به ضدعفونی لوله ها وتیوب های ماشین های شستشو وخشک کن ها نمی باشد.
مقررات بهداشت فردی/ محیط:
کلیه کارگران در زمان تفکیک وطبقه بندی شستشوی لباس ها ملحفـه ها بایـد از لبـاس محـافظ (دسـتکش ضـخیم ،گـان ، آپرون ، ماسـک…) استفاده کنند.
موها و ناخن ها کوتاه نگهداشته شده و نظافت شخصی رعایت شود.
سیگار کشیدن و غذا خوردن در محیط رختشویخانه ممنوع است.
۴- روزانه حداقل یکبار سرویس بهداشتی و حمام با پودر شوینده و وایتکس ضدعفونی و شستشو شود.